La 36 de ani, Carla Mitchell se simțea rău, iar primele gânduri i-au zburat spre menopauză, perioadă a vieții în care crezuse că a intrat. Însă, o vizită la un medic specialist avea să-i dea peste cap întreaga existență.
Britanica a plecat de acolo răvășită – tocmai aflase că are cancer intestinal, când bănuielile ei erau, de fapt, altele.
Un diagnostic de anemie a împins-o pe Carla la efectuarea unor teste suplimentare. Totul se întâmpla în ianuarie 2021. Carla Mitchell, din Marea Britanie, resimțea palpitații, sufocare și dureri acute de picioare, apărute în special după ce urca scările.
Inițial, femeia a presupus că intră la menopauză și nu s-a îngrijorat mai mult decât era cazul. Însă, povestește ea „azi” organizației caritabile Bowel Cancer UK, totul avea să se dovedească a fi mugurii unei povești terifiante.
Analizele au arătat că Mitchell este anemică, dar nici ea și nici medicul personal nu s-au îngrijorat.
Totuși, o verificare în plus avea să-i dea peste cap toată viața – rezultatele unei colonoscopii au arătat cancerul intestinal de care Carla suferea. Și, astfel, medicii au putut explica și anemia de care suferea, întâlnită în 75% dintre cazurile pacienților bolnavi de cancer intestinal.
În prezent, Carla Mitchell se dedică educării persoanelor afectate de sindromul Lynch. Totodată, ea îi învață pe oameni să recunoască semnele de cancer intestinal.
„Este vorba despre înlăturarea stigmatului privind cancerul intestinal, care este o boală a persoanelor în vârstă” – Carla Mitchell
Totuși, iată că lucrurile nu stau tocmai astfel, iar cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, devine tot mai prezent în rândul tinerilor.
În SUA, a ajuns a doua cea mai frecventă cauză a deceselor legate de cancer, potrivit Societății Americane de Cancer.
Chiar dacă, de cele mai multe ori, această boală este asociată cu persoanele în vârstă, și tinerii pot avea probleme. De altfel, unul din cinci cazuri noi se înregistrează la persoane cu vârsta sub 50 de ani.
Potrivit Bowel Cancer UK, cu cât cancerul intestinal este depistat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. În aceste cazuri (de depistare incipientă), aproape toți cei diagnosticați supraviețuiesc.
Și tratamentul Carlei Mitchell a avut succes, iar acum cancerul este în remisie, scrie Insider.